Ekonomija će se u BiH početi vraćati u normalu tek 2013.godine

Bez autora
Aug 21 2011

U 2011. očekuje se početak oporavka investicija nakon dvije godine padaU Bosni i Hercegovini 2011. godine očekuje se intenziviranje pozitivnih trendova, prije svega iz drugog polugodišta 2010. Procijenjeni ekonomski rast u EU u 2010. te nastavak njegovog trenda u 2011. trebao bi se prvi put znatnije odraziti na bh. izvoz i strane prilive novca kako kroz tekuće tako i finansijske transakcije. Navodi se to u publikaciji "Ekonomski i fiskalni program 2011-2013", koju je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) Vijeća ministara BiH. Iako se, s obzirom na relativno niske projicirane stope rasta nakon snažne recesije, nikako ne može govoriti o pretpostavkama potpunog ekonomskog oporavka EU, u Direkciji smatraju da bi to ipak trebalo biti dovoljno da se ostvari realni rast bh. izvoza i uvoza od približno deset posto...

Ekonomija će se u BiH početi vraćati u normalu tek 2013.godineU 2011. očekuje se početak oporavka investicija nakon dvije godine padaU Bosni i Hercegovini 2011. godine očekuje se intenziviranje pozitivnih trendova, prije svega iz drugog polugodišta 2010.

Procijenjeni ekonomski rast u EU u 2010. te nastavak njegovog trenda u 2011. trebao bi se prvi put znatnije odraziti na bh. izvoz i strane prilive novca kako kroz tekuće tako i finansijske transakcije. 

Navodi se to u publikaciji "Ekonomski i fiskalni program 2011-2013", koju je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) Vijeća ministara BiH.  

Realni rast 

Iako se, s obzirom na relativno niske projicirane stope rasta nakon snažne recesije, nikako ne može govoriti o pretpostavkama potpunog ekonomskog oporavka EU, u Direkciji smatraju da bi to ipak trebalo biti dovoljno da se ostvari realni rast bh. izvoza i uvoza od približno deset posto. 

- Rast izvozne tražnje i izvoza trebao bi se kroz porast industrijske proizvodnje dovesti do ponovnog porasta zaposlenosti, što bi uz jačanje priliva inostranih doznaka i dohodaka trebalo značajno ojačati raspoloživi dohodak i privatnu potrošnju. Pored toga, u 2011. se očekuje i početak oporavka investicija nakon dvije godine pada. Sve ovo trebalo bi predstavljati prvi ozbiljniji pomak domaće tražnje i uvoza, tako da bi, s obzirom na uzlazni trend izvoza, bh. ekonomija prvi put nakon dvije godine trebala zabilježiti nešto značajniji ekonomski rast od 3,2 posto - navodi se u dokumentu. 

Iako daleko od impresivnog, predviđeni ekonomski rast u EU od dva posto za 2012. godinu bio je dovoljna osnova da se projicirani bh. trendovi iz 2011. ne samo nastave nego i dodatno ojačaju.

- To se, prije svega, odnosilo na jačanje izvozne tražnje i izvoza te nastavak oporavka investicija. Ovo bi trebalo imati pozitivne implikacije na tržištu rada, prije svega kroz jačanje zaposlenosti, a djelimično i plaća - navodi se u publikaciji, uz objašnjenje da bi ekonomski rast u 2012. prvi put trebao dostići približno pretkriznu dinamiku sa stopom od 5,5 posto. 

Stvar prošlosti 

Ipak, u DEP-u naglašavaju da se ovdje ni slučajno ne može govoriti o punom ekonomskom oporavku s obzirom na to da bi na taj način nivo ekonomske aktivnosti ostao još znatno ispod onoga u 2008. godini. 

Analitičari DEP-a predviđaju nastavak pozitivnih trendova i u 2013. godini. To bi, naime, trebao biti period u kojem ekonomska kriza iz 2009. polagano postaje stvar prošlosti i u kojem se stvari polagano vraćaju u normalno stanje. 

- Pozitivni trendovi iz 2012. uglavnom se nastavljaju i ekonomija se generalno nastavlja kretati pretkriznim intenzitetom. S tim u vezi očekuje se realni rast od 5,4 posto u kojem izvoz i domaća tražnja ponovo igraju ključnu ulogu - zaključuje se u "Ekonomskom i fiskalnom programu". 

2011.
znatniji priliv novca, rast izvoza i uvoza, zaposlenosti i industrijske proizvodnje  

2012. 

jačanje pozitivnih trendova iz prethodne godine, jačanje izvozne tražnje i izvoza, nastavak oporavka investicija, povećanje zaposlenosti, a djelimično i plaća 

2013. 
nastavak kretanja ekonomije pretkriznim intenzitetom, izvoz i domaća tražnja ponovo će igrati ključnu ulogu

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik